Miód z mniszka lekarskiego 1000 g z polskiej pasieki z wieloletnimi tradycjami.
Miód z mniszka ma bardzo intensywny aromat. W smaku jest słodki i lekko mdławy. Jest chyba jednym z najsłodszych miodów. Ma jasnożółtą barwę i jest dość gęsty, kremowy. Krystalizacja miodu mniszkowego zajmuje kilka tygodni.
Główną zaletą miodu z mniszka są jego właściwości zdrowotne. Jest on uznawany za jeden z najzdrowszych miodów. Jest bogaty w witaminy. Szczególne miejsce zajmuje witamina C, witamina A, witamina D oraz witamina B2. Miód mniszkowy to także bogactwa składników mineralnych takich jak fosfor, potas oraz magnez, posiada właściwości antyoksydacyjne. Białka w nim zawarte wzmacniają organizm, a cukry takie jak glukoza i fruktoza dodają organizmowi energii. Miód z mniszka zawiera także cholinę, która chroni wątrobę, a także duże pokłady asparaginy.
Właściwości:
- przeciwzapalne, przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, przeciw grzybicze oraz przeciwwirusowe,
- działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo,
- pomaga w detoksykacji naszego organizmu,
- ma działanie stymulujące naszą pamięć i koncentrację,
- wspomaga układ nerwowy,
- wzmacnia układ kostno-stawowy,
- opóźnia procesy starzenia.
Miód z mniszka można stosować profilaktycznie oraz leczniczo. Dolegliwości, na jakie można stosować miód mniszkowy to choroby wątroby i dróg żółciowych, problemy z układem moczowym, niestrawność, problemy z żołądkiem. Miód z mniszka można stosować także w grypie i przeziębieniu, osłabieniu organizmu oraz dolegliwości reumatycznych. Wzmacnia układ odpornościowy oraz serce. Miód mniszkowy wzmocni nasz organizm w sytuacji osłabienia, łagodzi kaszel i infekcje gardła i nosa.